Siirry pääsisältöön

Pionien ABC - Istutusohjeet ja usein kysytyt kysymykset

Pietertje Vriend Wagenaar -pioni, syksyllä 2021 istutetun juurakon ensikukinta

Pionit ovat varmasti yksi niistä asioista, joista Paratiisikoti parhaiten tunnetaan. Aikanaan blogia perustaessa pionin taimien istutus oli yksi ensimmäisistä aiheista, johon tartuin. Fiilis on aika nostalginen, kun luen tuota tekstiä nyt. On ollut aika, jolloin 38 pionia tuntui suurelta määrältä. Huh.

Vuosien myötä olen oppinut pioneista valtavasti lisää. Ensimmäiset, lähes kuopille painuneet istutukset on kaivettu ylös ja istutettu uudestaan parempiin kohopenkkeihin. Lukuisten pettymysten jälkeen suomalaiset pionien taimet ovat saaneet jäädä kauppoihin ja olen siirtynyt tilaamaan pionini lähes täysin ulkomailta. Suurin muutos lienee kuitenkin se, että en osta enää taimia: kaikki uudet pionit saapuvat meille juurakkoina.

Tänä syksynä istutan kokonaiset 80 juurakkoa. Niiden myötä pionien määrä on jo komeat 207 kappaletta. Viime talvi oli kuitenkin hurja ja vei luultavasti mukanaan muutamia kappaleita, joten tosiasiassa tuo määrä saattaa edelleen jäädä alle kahteensataan. Pioni on kuitenkin sitkeä kasvi, joten toivosta en vielä luovu. Voi hyvin olla, että jokin jo kuolleiksi julistetuista pioneista lähtee ensi keväänä puskemaan uutta vartta.

Seuraavat pionin juurakon istutusohjeet koskevat ensisijaisesti ns. "tavallisia" pioneja, eli yleisimmin suomalaisista puutarhoista löytyviä ruohovartisia kiinanpioneja. Itoh-hybridien ja puupionien istutuksessa on omat kikkansa, joista voit lukea lisää esimerkiksi Suomen Pioniseuran sivuilta.

Kesällä 2020 taimena istutettu pioni Ursinow kukki jo lähes 30 kukalla

Pionin juurakon istutusohjeet

1. Paras juurakon istutusaika on syksyllä ennen maan routaantumista. Myös pionien siirto kannattaa tehdä vasta, kun kasvi on siirtynyt lepotilaan, eli kasvin maanpäälliset varret ovat kuihtuneet. Oikea aika riippuu hurjasti kasvuvyöhykkeestä, eli yhtä oikeaa kuukautta ei ole. Porvoossa 2-vyöhykkeellä aloitan pionien istutushommat aikaisintaan lokakuun alussa.

Vasta ylös nostettu siirrettävän pionin juurakko

2.  Pionin juurakolla pitäisi olla vähintään 50x50cm hyvää kasvutilaa. Yksi vaihtoehto on kaivaa tämän kokoinen kuoppa. Itse suosin nykyään No dig -menetelmää ja kasaan mullasta tarpeeksi korkeat kohopenkit kaivamatta maata laisinkaan. Voit lukea lisää No dig-menetelmästä täältäVarmista, että heti istutuspaikan alla ei ole esim. kalliota vastassa. Jos istutat useampia pioneja, juurakoiden etäisyys toisistaan olisi hyvä olla vähintään sama 50cm. 

3. Istutuskuopan pohjalle olisi hyvä kaataa pari litraa palanutta hevosenlantaa, mikäli sitä on saatavilla ja sen lisäksi desilitra luujauhoa, jota saa esimerkiksi Rustasta. Älä käytä esim. kanankakkaa, se on pionille liian typpipitoista ja saa pionin kasvattamaan liian vahvasti varsia kukkimisen sijaan. Luujauhoa voi myös lisätä pionille myöhemmin, joten lannoitteista ei kannata liikaa tässä vaiheessa stressata, mikäli niitä ei onnistu myöhään syksyllä enää kaupoista löytämään. 

Solabiolin luujauhoa on hyvin saatavilla

4. Kastele istutuskuoppa tai penkki etenkin, jos syksy on ollut kuiva. Liioitella ei tarvitse syyssateiden aikaan - pääasia, että maa on kosteaa, jotta pioni pääsee aloittamaan juurtumisen, mutta liika märkyys ei ole hyväksi. 

5. Pioni viihtyy kohopenkissä, joten varmista, että penkki on reilusti koholla ennen juurakon istuttamista. Tässä kohtaa liioittelu kannattaa etenkin, jos olet perustamassa kokonaan uutta pionipenkkiä, sillä maa painuu talven aikana yllättävän paljon. Olen monta kertaa herännyt keväällä huomaamaan, että hienosti koholle istuttamani pionit ovatkin talven jälkeen lähes kuopassa.

Pionin juurakko kohopenkissä istutuskuopassa

6. Aseta juurakko istutuskuoppaan silmut ylöspäin. Silmut ovat niitä pieniä, yleensä pinkkejä juurakosta sojottavia söpöläisiä. Joskus juurakko saattaa olla niin täynnä silmuja, että absoluuttisesti oikeaa istutusasentoa on mahdotonta määrittää, mutta silloin voi huoletta mennä omalla parhaalla mututuntumalla. Juurakko saisi olla aavistuksen vinossa joka tapauksessa, koska silloin se kasvattaa paremmin uusia juuria.

Pionin silmut juuri maasta ylös nostetussa juurakossa

7. Peitä juurakko mullalla ja varmista, että multaa menee myös juurten väleihin. Tiivistä multa huolellisesti. Juurakon kruunun (se osa, josta pinkit silmut kasvavat) päällä tulisi olla vain 3-5cm maata, koska liian syvälle istutettu pioni ei jaksa kukkia. Tähän päällimmäiseen kerrokseen on hyvä käyttää mullan sijaan sepeliä. Sepeli suojelee pionia sen pahimmilta vihollisilta, eli talvimärkyydeltä ja jääpoltteelta. Ei kannata luottaa pelkästään siihen, että lumi suojaa - viime keväänä täällä Porvoossakin suurten lumikinosten alta paljastui paksuja jäälauttoja. Sepelin lisäksi pioni ei muuta talvisuojausta tarvi.

Tiivistä multa huolellisesti juurten ympärille

Pro tip: MERKITSE ISTUTUKSET. Käytit sitten maahan laitettavia nimikylttejä, kynää ja paperia tai vaikkapa exceliä, niin pääasia, että kirjoitat istuttamasi lajikkeet ja niiden paikat ylös. Usko pois: vaikka kuinka tuntuu siltä, että "kyllähän minä nyt nämä muistan", niin viimeistään keväällä aika on pyyhkinyt parhaimmankin älykön muistot. Ja vaikka nyt tuntuisi siltä, että ei nimillä niin väliä ole, varoitan vaan: sitä ei koskaan tiedä, milloin pionit vievätkin täysin mennessään, ja keräilijälle kaikella tiedolla on merkitystä.

Pionin juurakko sai kohopenkissä päällimmäiseksi kerrokseksi sepeliä

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Onko pioni monivuotinen?

- Kyllä on. Joskus kuulee pioneja sekoitettavan erittäin hallanarkoihin daalioihin, joiden mukulat nostetaan syksyisin ylös. Pioni sen sijaan viihtyy paikallaan maassa jopa ihmisen eliniän ja kestää talvea jopa lappia myöten.

Tykkääkö pioni auringosta?

- Kyllä, pioni rakastaa aurinkoa. Pionille kannattaa valita pihan aurinkoisin paikka, mutta se pärjää kyllä myös puolivarjossa. Muistelen lukeneeni jostain, että pioni tarvitsee päivässä vähintään 6 tuntia aurinkoa, jotta se jaksaa kukkia kunnolla. Pionin kukinta kestää pidempään, jos se saa suojaa pahimmalta keskipäivän paahteelta.

Millainen kasvualusta pionille sopii?

- Pioni viihtyy hyvin vettä läpäisevässä ja vähäravinteisessa kasvualustassa. Monesti pionille kuulee suositeltavan ns. "peltomultaa", joka on terminä hämäävä. Eräs seuraaja kertoi hakeneensa suosituksen takia pioneille omalta pellolta todella savipitoista multaa, joka on pioneille äärimmäisen huono vaihtoehto. Myös suurin osa kauppojen korkean turvepitoisuuden pussimullasta ei ole pioneille sopivaa, sillä turve pidättää liian hyvin vettä. Jos joudut tällaista turvemultaa käyttämään, sekoita siihen esimerkiksi hiekkaa tai soraa rakenteen keventämiseksi. Itse tilasin keväällä suuren kuorman multaa Metsäpirtin mullalta - sen mururakenne vaikuttaisi erinomaiselta pioneille.

Syövätkö jänikset pionit talvella?

- Eivät syö. Pioneista suurin osa on ruohovartisia, eli pionin maanpäällinen osa kuolee talveksi. Vaikka lunta ei tulisi suojaksi, ei jäniksille jää mitään syötävää. Poikkeuksena tästä ovat puupionit, joiden puinen varsi ei kuole talveksi, mutta puupionit ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia ja ruohovartisia pioneja haastavampia kasveja muutenkin. Oman kokemukseni mukaan pionit eivät maistu jäniksille myöskään kasvukaudellaan, vaikka vierestä lähtevät kyllä kevään ensimmäisten sipulikasvien kukat. 

Miten pionia hoidetaan?

- Helppohoitoisesta puutarhasta haaveilevalle pioni on oikea unelmakasvi. Se pärjää pitkään istutusvaiheessa tehtävällä varastolannoituksella, eikä sitä tarvitse muutamaan vuoteen istutuksen jälkeen lannoittaa ollenkaan. Pioni pärjää myös hyvin vaatimattomassa maaperässä, kunhan varmistaa kohopenkillä ja tarvittaessa salaojituksella, ettei vesi seiso juurilla. 

Ensimmäisinä kesinä pionia kannattaa myös kastella, kun juurtuminen on vielä vaiheessa, mutta jatkossa pioni tarvitsee kastelua korkeintaan pahimpina hellekausina, joista Suomessakin on viime aikoina päästy nauttimaan. Kasvukauden jälkeen kuihtuneet varret leikataan joko syksyllä tai keväällä, ajankohta on puhtaasti makuasia. Muuten pioni nauttii omiin oloihinsa jäämisestä. Sen kanssa voi toteuttaa samaa taktiikkaa, kuin lempparihuonekasvieni eli orkideojen kanssa: unohda ja nauti.

Voiko pionia siirtää?

- Voi. Vastoin yleistä harhaluuloa, pioni ei tavallisesti suutu siirrosta, kun siirto tehdään oikein ja oikeaan aikaan. Siirto kannattaa ajoittaa syksyyn kasvukauden loppuun, kuten myös uusien juurakoiden ja mielellään myös taimien istutus. Siirrossa kannattaa huomioida, että etenkin pidempään samassa paikassa kasvaneilla pioneilla juurakko voi olla oikeasti todella suuri. Jotta juurakon saa mahdollisimman ehjänä ylös, kaivaa täytyy melkoisen kaukaa pionin keskipisteestä. Hyvä perussääntö on, että lapiota ei kannata upottaa lähemmäs, kuin mihin asti pionin lehdet kasvukaudella yltävät. Istutus hoituu samalla tavalla, kuin uusillakin pioneilla. 

Kauanko pionin kukinta kestää?

- Yksi yleisimmistä pioneja koskevista harhaluuloista on se, että pioni kukkii vain pari päivää ja sitten kaikki on ohi. Väite on silkkaa tarua - enimmäkseen. Kukinnan kesto riippuu pionilajikkeesta, säistä ja osittain sattumasta. Olen vuosien varrella oppinut, että valitsemalla eri kasvukausien pioneja kukinta-aikaa saa venytettyä jopa kuukausiin. Tänä vuonna meidän puutarhan ensimmäinen pioni alkoi aueta jo 12.6. ja viimeisen kukinta venyi niin pitkälle heinäkuun loppuun, että muistiinpanomotivaatiokin oli ehtinyt lopahtaa. Kevät oli tällä kertaa lähes kuukauden myöhässä valtavien lumimassojen takia, joten kukkia voisi normaalina keväänä odottaa jo aiemmin aikaisimmilta lajikkeilta. Jotkut itoh-hybridit saattavat myös innostua kukkimaan kesän loppupuolella uudestaan.

Pionien kukintakaudet ilmaistaan yleensä seuraavan jaoittelun mukaan: Very Early - Early - Early Mid - Mid - Late Mid - Late - Very Late. Valitsemalla pioneja kaikilta kukintakausilta pionikausi voi kestää jopa kaksi kuukautta. Yksittäisen pionin kukinta-ajan voi maksimoida valitsemalla sivunuppuja tekeviä lajikkeita ja suojaamalla pionin pahimmalta keskipäivän paahteelta. Mitä isommaksi pioni kasvaa, sitä enemmän siellä on myös nuppuja, eivätkä ne kaikki aukea yhtä aikaa, joten parin ensimmäisen vuoden perusteella ei kannata pionia tuomita. Vuonna 2020 istuttamani pionin taimi Ursinow kukki tänä kesänä jo lähes 30 kukan voimin kokonaiset 21 päivää, kun jonkin toisen tuoreen istutuksen lyhyin yhden kukan ensikukinta taisi mennä neljässä päivässä. 

Sattumalla on myös pelissä osansa: helteet ja rankkasateet lyhentävät kukintaa. Sellaista se puutarhaelämä on - vaikka kuinka yrittäisi kaikkea hallita, eletään kuitenkin loppupeleissä luonnon armoilla.

Miksi juuri pioni?

- Tässä puhutaan varmasti osittain makuasioista. Kun muutimme tähän ensimmäiseen omaan kotiin ja puutarhaan, en tuntenut kasveja lähes laisinkaan. Pioni oli kuitenkin tuttu ja olin ehtinyt siihen jo rakastua (menimme tuona kesänä naimisiin ja hääkimppuni koostui vaaleanpunaisista pioneista). Olin myös kuullut, että pionin kukinta saattaa vaatia aikaa, minkä vuoksi minulla oli kova hoppu saada edes muutama maahan mahdollisimman nopeasti. Ja siitähän se sitten lähti.

Myöhemmin aloin perehtyä pionien ominaisuuksiin tarkemmin ja huomasin, että kauneuden lisäksi niissä on paljon muutakin hyvää, kuten aiemmin mainittu helppohoitoisuus ja se, että jänikset jättävät ne enimmäkseen rauhaan. Pioneista saa vähällä vaivalla rakennettua todella näyttäviä ja helppohoitoisia istutusalueita.

Pioni President Wilson, syksyllä 2021 istutetun juurakon ensikukinta

Iloa ja menestystä pionien istutushommiin!

-Paratiisikodin Maria

Löydät Paratiisikodin ja myös Instagramista ja Facebookista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohje Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa! Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmuk

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä. Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista.  Orkideoja Paratiisikodissa Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker