Siirry pääsisältöön

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohjeEnsimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa!

Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmukoiden määrässä. Itse olen noin M-kokoa, joten uskallan väittää tämän sopivan helposti ainakin S-L-kokoisille.


Maailman helpoin villapaita

Tarvikkeet:

Puikot: pyöröpuikko 7mm
Langat: Drops Alpaca 6 x 50g, sävy numero 0517 ja Drops Brushed Alpaca Silk 7 x 25g, sävy numero 3 

Lyhenteet:

s = silmukka
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
krs = kerros
2o2n-joustin = neulo 2 oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin...
1o1n-joustin = neulo 1 oikein, 1 nurin, 1 oikein, 1 nurin...

Paitaosa:

1. Ota molemmat langat yhtä aikaa käyttöön ja luo niillä 184s. Neulo suljettuna neuleena 2o2n-joustinta 75krs.

2. Kun joustinta on tehty 75krs, jatketaan neulomista etu- ja takaosa erillään, kummassakin 92s. Jätä takakappale puikolle odottamaan ja neulo ensin etukappale. Jatka samaa joustinneuletta vielä 26krs.

3. Kun erillistä etukappaletta on neulottu 26krs, aloitetaan olkapään päättelyt. Aina olkapään puolella kerroksen alkuun päättele ensimmäiset viisi silmukkaa ja neulo kerros normaalisti loppuun. Sama toistuu palatessa toiseen suuntaan, eli kahden kerroksen aikana neuleesta poistuu aina yhteensä 5+5 silmukkaa, 5 silmukkaa per olkapää.

4. Kun erillistä etukappaletta on neulottu 30krs, jatka edelleen olkapään puolen kavennuksia aina kerroksen alkuun. Samalla aloitetaan kaula-aukko ja neulotaan etukappaleen oikea puoli ensin: neulo joustinta 31s (sisältäen olkapäästä kaventuvat 5s), mutta käänny sitten takaisin. Neulo taas oikean puolen kerros, mutta käänny takaisin 3s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Neulo taas oikean puolen kerros, mutta käänny takaisin 2s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Nyt kaulus ja olkapää ovat valmiina. Katkaise lanka ja jätä silmukat puikoille odottamaan.

5. Neulotaan etukappaleen vasen puoli samoin, kuin oikea. Huomaa, että nyt aloitetaan kuitenkin neuleen nurjalta puolelta, kun aloitetaan olkapäästä, eli: neulo joustinta 31s (sisältäen olkapäästä kaventuvat 5s), mutta käänny sitten takaisin. Neulo taas nurjan puolen kerros, mutta käänny takaisin 3s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Neulo taas nurjan puolen kerros, mutta käänny takaisin 2s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Nyt kaulus ja olkapää ovat valmiina. Katkaise lanka ja jätä silmukat puikoille odottamaan.

6. Neulotaan seuraavaksi takakappale. Jatka myös takakappaleessa samaa 2o2n-joustinneuletta vielä 26krs, kuten etukappaleessakin.

7. Kun erillistä takakappaletta on neulottu 26krs, aloitetaan olkapään päättelyt aivan kuten etukappaleessakin, eli aina olkapään puolella kerroksen alkuun päättele ensimmäiset viisi silmukkaa ja neulo kerros normaalisti loppuun.

8. Kun takakappaletta neulottu yhteensä 32krs, jatka edelleen olkapään puolen kavennuksia aina kerroksen alkuun. Samalla aloitetaan kaula-aukko ja neulotaan takakappaleen oikea puoli ensin: neulo joustinta 26s (sisältäen olkapäästä kaventuvat 5s) ja käänny takaisin. Neulo taas oikean puolen kerros, mutta käänny takaisin 6s aiemmin, kuin äsken. Toista tämäNeulo taas oikean puolen kerros, mutta käänny takaisin 2s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Nyt kaulus ja olkapää ovat valmiina. Katkaise lanka ja jätä silmukat puikoille odottamaan.

9. Neulotaan takakappaleen vasen puoli samoin, kuin oikea. Huomaa, että nyt aloitetaan kuitenkin neuleen nurjalta puolelta, kun aloitetaan olkapäästä, eli: neulo joustinta 26s (sisältäen olkapäästä kaventuvat 5s), mutta käänny sitten takaisin. Neulo taas nurjan puolen kerros, mutta käänny takaisin 6s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Neulo taas nurjan puolen kerros, mutta käänny takaisin 2s aiemmin, kuin äsken. Toista tämä. Nyt kaulus ja olkapää ovat valmiina. Katkaise lanka ja jätä silmukat puikoille odottamaan.

Hihat:

10. Luo 48s. Neulo samaa 2o2n-joustinta kuin paitaosassa, mutta kuitenkin niin, että joka kerroksen ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan aina oikein.

11. Kun olet neulonut joustinta 88krs, päättele kaikki 48s kerralla.

12. Neulo samoin toinen hiha.

Kaulus: 

13. Aloita kaulus puikoille odottamaan jääneillä silmukoilla. Poimi väleistä tarvittaessa silmukoita, jotta kaulukseen ei jää reikiä. Silmukoita on poimimisen jälkeen
noin 80. Tee tasavälein kavennukset 64 silmukkaan. Näillä 64 silmukalla jatketaan suljettuna
neuleena 1o1n-joustinta noin 30krs.

14. Kun neulottu 30krs, päättele kaikki silmukat kerralla.

Huolittelu:

15. Käännä työ nurinpäin ja ompele olkasaumat kiinni.

16. Käännä kaulus työn nurjalle puolelle ja ompele kiinni. 

17. Ompele hihojen pitkät saumat kiinni. Käännä sitten hiha oikein päin, laita se nurinpäin olevan paitaosan sisään (jotta saadaan paitaosan ja hihan oikeat puolet vastakkain). Kohdista hihan sauma kainaloon ja hihan keskiosa olkasaumaan. Ompele molemmat hihat tällä tavoin kiinni paitaan. 

18. Päättele kaikki langanpäät huolellisesti työn nurjalle puolelle. Siinä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan! Olen itse hurjan huono lukemaan ohjeita ja suunnittelen lähes kaikki neuleeni itse, joten virallisesta "neulekielestä" tai asioiden esitystavasta minulla on valitettavan vähän tietoa. Otan siis erittäin mielellään vastaan kommentteja ja kysymyksiä ohjeeseen liittyen. Kommentoi blogiin tai pistä vaikka instagramin puolella viestiä, niin selvennetään ohjetta tarvittaessa!

Jos päätät neuloa tämän villapaidan ja julkaiset siitä kuvan, tägää @paratiisikoti ja @hanibymaria - olisi ihana nähdä teidän luomuksia myös!


-Paratiisikodin Maria


Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.
Kommentit

 1. Hei, onnistuisiko tämä paksummalla langalla, niin ei tarvitsisi kahta lankaa? Mitenhän paksua langan pitäisi olla? Miten paljon lankaa pitäisi olla xxl-kokoon, siis suunilleen? Terveisin tumpelo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No moi! Onnistuisi varmasti, ja itseasiassa saatat päästä helpolla jos valitset paksumman langan ja paksummat puikot, niin se koko saattaa hoitua jo silläkin paria kokoa ylöspäin! 😄 Katsot sitten vaan, ettei tule vahingossa liian pitkää. Jos on vaikka joku oma lempparipaita, jossa mitat tuntuu sopivilta, niin katso siitä helman pituus 😊 Leveyttä lähtisin myös testaamaan johonkin omaan, hyvän kokoiseen paitaan verraten: mittaa paidan leveys, neulo koetilkku ja mittaa senkin leveys ja laske noiden tietojen perusteella, montako silmukkaa tarvittaisiin sen oman lempparipaidan leveyteen.

   Poista
  2. Langan menekistä onkin sitten taas aivan mahdotonta sanoa, kun ei tiedä lankaa. Mutta tässä auttaa garnstudio.com - siellä on suomenkielisiä, Dropsin langoilla neulottuja neuleita, ja todella monessa niistä on vaihtoehtoisia lankoja. Sieltä saa hyvin vinkkejä, mitä tapahtuu menekille, jos vaihtaa lankaa! 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä. Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista.  Orkideoja Paratiisikodissa Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker