Siirry pääsisältöön

Pionien istutus

Kuten moni jo saattaa tietää, olen hurahtanut täysin pioneihin. Meidän ensimmäisenä kesänä omassa kodissa ostin niitä kahdeksan ja ajattelin, että nyt varmaan riittää. Seuraava kevät oli kuitenkin tuhoisa (lompakon kannalta). Kun määrä läheni 20 kappaletta, päätin, että 20 saa luvan olla tarpeeksi. Seuraavan kerran kun pionini laskin, niitä oli 38. Hups.

Pioni Rosea Plena, ensikukinta

Liityin vasta Suomen Pioniseuraan, jonka sivuilta löytyy kattavat istutusohjeet, jotka kannattaa ehdottomasti lukea läpi. Selostan nyt prosessin kuitenkin oman kokemukseni mukaan. Olen istuttanut pioneita aivan ilman ohjeita ties kuinka väärin varsinkin alussa ja 7/8 selvisi silti ensimmäisestä talvesta hyvin, osa jopa kukki nyt ensimmäistä kertaa. Oikeanlainen istutus kuitenkin kannattaa, sillä se parantaa pionin talvenkestoa, mahdollistaa kukinnan ja palkitsee huolettomuudellaan.

Jadwigana ostettu mysteeripioni, mahdollisesti Florence Nicholls. Ensikukinta.

Pionin taimen istutusohjeet

1. Voit istuttaa pionin taimia läpi kasvukauden, kuitenkin mieluiten keväisin ja syksyisin. Laita taimi ennen istutusta likoamaan veteen ja nosta se pois vedestä, kun ilmakuplia ei enää nouse.

Taimi likoamassa

2. Kaiva pionille noin 50x50cm kuoppa. Varmista, että heti kuopan alla ei ole esim. kalliota vastassa. Jos istutat useampia pioneita, taimiväli olisi hyvä olla vähintään sama 50cm.

Pionille kaivettu kuoppa

3. Kuopan pohjalle olisi hyvä kaataa pari litraa hevosenlantaa, mutta itselläni sitä ei ole ollut käytettävissä. Sen sijaan olen laittanut pohjalle noin 1 desin luujauhoa, jota saa esimerkiksi Rustasta.

Luujauhoa kuopan pohjalla
4. Kastele kuoppa hyvin.

Reippaasti vettä kuopan pohjalla

5. Täytä kuoppa mullalla. Hiekansekainen peltomulta olisi parasta, mutta jos sitä ei ole saatavilla, myös ruusumulta käy. Pioni viihtyy rinteessä tai kohopenkissä, eikä vesi saisi jäädä juurelle seisomaan, joten itse kokoan tässä vaiheessa yleensä melko suuren kummun multaa.

6. Taimi on yleensä ruukussa valmiiksi oikeaan syvyyteen istutettuna, joten sen istutussyvyys tulisi olla sama kuin ruukussa kasvaessaan. Tee taimelle multakumpuun kolo, aseta taimi ruukkuineen koloon oikeaan syvyyteen ja tiivistä multa ympärille. Näin saat helposti täsmälleen oikean kokoisen kolon pionille. 

7. Nosta taimi ruukkuineen kolosta, poista ruukku ja aseta taimi takaisin multapaakkuineen. Tiivistä multa ympärille.

Istutettu taimi

8. Kastele hyvin. Jos istutat taimen keväällä tai kesällä, pionille olisi hyvä laittaa varjostus noin kuukauden ajaksi, jottei aurinko kuivata tainta. Ensimmäisenä kesänä myös mahdolliset nuput olisi hyvä poistaa, jotteivät ne kuluta vasta juurtumassa olevan pionin voimia. Pidä huoli kastelusta ensimmäisenä kesänä, sen jälkeen pioni pärjää melko omillaan.

Mitä kaikkea itse mokasin

Olen mokannut jokaisessa kohdassa jonkun pionin kohdalla. Ensimmäisten kohdalla tein väärin kirjaimellisesti joka kohdan - istutin ne tasamaalle liian pieniin kuoppiin, en lannoittanut, en kastellut tarpeeksi ja niin edelleen, mutta jostain kumman syystä lähes kaikki niistä kukkivat tänä kesänä. Tänä kesänä tiesin jo alkuun kohopenkistä, mutta en osannut ottaa huomioon maan painumista, joten nyt nekin ovat kaikki lähes tasaisella maalla. Eli kasaa siis oikeasti iso kumpu multaa, maa tulee painumaan yllättävän paljon. En ole myöskään tasan kertaakaan raaskinut poistaa vasta istutetuista pioneista nuppuja, joten saas nähdä, miten tänä kesänä istutetut pärjäilevät jatkossa. 

Jossain vaiheessa tajusin jo myös laittaa lannoitetta kuopan pohjalle, mutta käytin kanankakkaa, joka ilmeisesti on liian ytyä tavaraa pioneille. Viimeisimmät ovat menneet vihdoin pääpiirteittäin tämän ohjeen mukaan, kun löysin luujauhoa Rustasta. Yhden asian olen kuitenkin tehnyt edellen väärin jokaisen pionin kanssa: käytän ihan tavallista puutarhamultaa, jota saa aina tarjouksesta esimerkiksi Tokmannilta ja Rustasta. Se ei ole suositeltavaa, mutta itse olen edelleen ottanut riskin kustannussyistä. Mitään järkeähän siinä ei ole, sillä kalliimpikin multa on kuitenkin melko halpaa itse pioneihin verrattuna, joten en suosittele tätä typeryyttä kenellekään. Toivottavasti olen itsekin ensi kesänä järkevämpi. 

Mitä minun toiminnastani voi kuitenkin oppia: pionin istutus ja hoito ei ole rakettitiedettä, eikä tosiaankaan piirun tarkkaa hommaa. Pioni on yllättävän helppo kasvi, eikä sitä tarvitse ensimmäisen kesän jälkeen edes pahemmin kastella. Jos kuitenkin haluat päästä kaikista helpoimmalla, hoida istutus oikein. Niin saat kaikista varmimmin nauttia hienosta kukinnasta vuodesta toiseen. 

Barbara, ensikukinta

Vinkkejä

Syksyn tullen on hyvä tarkistaa, onko pionin silmujen päällä tarpeeksi maata, eli kiinanpioneilla (yleisin suomalaisista puutarhoista löytyvä pioni, joita löytyy tuhansia erilaisia) noin 3cm. Silmut ovat niitä pieniä pinkkejä asioita, jotka monesti kurkistelevat maasta näin syksyn tullen. Jos silmut ovat näkyvissä, lisää niiden päälle esimerkiksi hiekkaa tai soraa ja pionin ympärille multaa. Pionit pärjäävät hyvin Suomessa pohjoista myöten, joten talvisuojausta ne eivät tarvitse.

Olen tähän asti ostanut suurimman osan pioneistani porvoolaisista puutarhaliikkeistä, mutta valitettavan moni on kukkiessaan osoittautunut sitten eri lajikkeeksi, kuin minkä olen ollut ostavinani. Viimeisimmät pionit tilasin Pionien Kodista Taivassalosta. Niistä muutama kukkikin jo ja olivat juuri oikeita lajikkeita. Taimet olivat myös mahtavan elinvoimaisia, eli suosittelen Pionien Kotia lämpimästi. Toisaalta myös esimerkiksi Seitlahden puutarha on hoitanut erinomaisesti reklamaatiot, kun olen saanut heiltä väärän lajikkeen. Seitlahden puutarha on yksi lempparipuutarhaliikkeistäni Porvoon alueella, suosittelen sitäkin lämpimästi!

Nyt olen liittynyt Suomen Pioniseuraan, jonka kautta saan esimerkiksi postikuluitta tilattua pioneita Peony Shop Hollandista. Seuran jäsenmaksu on pienempi kuin postikulut, joten liittyminen kannattaa. Kauppa aukeaa vuodelle 2021 nyt joulukuussa, jolloin suurin osa tekee tilauksensa, sillä harvinaisimmat pionit myydään kuulemani mukaan nopeasti loppuun. Juurakot saapuvat sitten lokakuussa 2021. Juurakoiden istutus ei ole minulle vielä yhtä tuttua kuin taimien, mutta seura tarjoaa onneksi siihen hyvät ohjeet. Taimia ja juurakoita voi muuten istuttaa pitkälle syksyyn, itse istutin eilen tämän syksyn viimeisen taimen. Olen kuullut, että jotkut kaivavat kuopan valmiiksi alkusyksystä ja istuttavat juurakot niiden saapuessa jopa jäiseen maahan, kun valmis kuoppa on helppo täyttää vielä pakkasillakin. Pionien Kodista saa muuten vielä juurakoita nopealla toimituksella, jos haluat vielä mahdollisesti jo ensi kesänä kukkivan pionin!

Madame de Verneville, ensikukinta

Ei muuta kuin ensi kesän kukintaa odotellessa!

-Paratiisikodin Maria

Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.


Kommentit

  1. Kiitos näistä hyvistä istutus vinkeistä. Tykkään myös Pioneista ja valkoisen haluaisin vielä, joten nämä vinkit tulivat tarpeeseen sitä ajatellen.
    Niin, kaunis tuo sinun valkoinen Pionisi.😍
    Sinulla on jännä kesä tiedossa, kun odottelet näiden ihanuuksiin kukkimista.🤗
    Ihanaa syksyä sinulle!
    T: - Satuli-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään, toivottavasti vinkeistä on apua! 😊 Oi valkoisia on vaikka mitä ihania, suosittelen googlaamaan sellaisen kuin Elsa Sass. Ihan tajuttoman kaunis, hankin sen ehkä itse seuraavaksi! Ja sanos muuta, toivottavasti ensi kesänä kukkisi jo suurin osa näistä 😍

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohje Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa! Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmuk

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä. Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista.  Orkideoja Paratiisikodissa Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker