Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa!

Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022


Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää.

No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta.

Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen

 1. Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi.
 2. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina kerroksina sopii hyvin. Itse kävin hakemassa Tokmannilta rullatavarana myytävää remppapaperia. Yksi kerros ei etenkään kostealla kelillä riitä estämään rikkojen kasvua läpi, mutta limittäin ja lomittain hieman päällekkäin levitettynä paperi tuntuu pitävän hyvin. Tokmannilta olisi saanut myös paksumpaa remppapahvia, mutta itse koen paperin kanssa toimimisen helpommaksi.
 3. Kasaa mullasta peitetyn alueen päälle kunnon kohopenkki. Liioittelu kannattaa, sillä multa painuu ajan kanssa reippaasti kasaan. Omat penkkini perustin tulevia syksyn pioni-istutuksia ajatellen ja levitin pohjalle jo valmiiksi kunnon kerroksen palanutta hevosenlantaa. Kesän ajan penkeissä kasvavat daaliat ja syksyllä pionien istutuksen yhteydessä voin tarvittaessa lisätä multaa, jos penkit ovat painuneet liikaa.
 4. Jos teet isoa istutusaluetta, voit tehdä kohopenkkien väliin polkuja esimerkiksi sepelistä, sorasta tai kivituhkasta. Polkualueilla rikat puskevat paperista läpi nopeammin, joten niissä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota pahvi- tai paperikerroksen paksuuteen.
 5. Kastele multa kunnolla. Se on helpompaa ennen, kuin herkät taimet on istutettu penkkeihin. Huomioi, että mahdollisten polkujen kannattaa olla tehtynä tässä vaiheessa, jotta paperi tai pahvi ei lähde kosteuden takia repeilemään jo ennen, kuin sen päällä on multaa tai polkuaineksia.
 6. Istuta taimet. Odota ja nauti kukkaloistosta.
Lähtötilanne. Nykyisen kukkapenkin tilalla ollut tuija siirrettiin naapurikadulla sijaitsevaan puutarhaan kasvamaan.


Ensimmäiset mallailut. Paperin kanssa on helppo visualisoida, minkä muotoisen istutusalueen haluaa.Limittäin aseteltuna paperit pysyvät helpommin paikallaan ja paksumpi kerros estää paremmin rikkaruohojen läpipääsyä

Kun paperit tai pahvit on levitetty, mullan kanssa on helppo lähteä hahmottelemaan kukkapenkkejä

Vaihekuva. Osa kohopenkeistä ja sepelipoluista tehty. Esikasvatetut daaliat istutettu penkkeihin.

Vaihekuva. Daaliat, muutama asteri ja magnolia stellata istutettu uudelle istutusalueelle.

Kukkapenkki lähes kaksi viikkoa sen perustuksen jälkeen. Paperi on pitänyt rikat hyvin loitolla, vaikka  viimeistely jäikin kesken. Ruukuissa kukkineet narsissit jemmattu kukinnan jälkeen uusiin kukkapenkkeihin, joista ne toivon mukaan ensi keväänä nousevat jälleen kukkimaan.

Toivottavasti näillä ohjeilla pääset alkuun uusien kukkapenkkien perustamisessa. Paratiisikodin uusiin istutusalueisiin palataan varmasti kuvien muodossa myöhemmin, kun daalioiden kukinta loppukesästä alkaa!

Paratiisikodin puutarha alkukesällä 2022

-Paratiisikodin Maria


Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.

Kommentit

 1. Olisinpa itsekin tiennyt viime keväänä tuon vinkin, kun kaivoin uutta perennepenkkiä maalle...no jospa seuraavan sitten tekisin tuolla menetelmällä, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi tätä menetelmää nyt yhden kesän kokemuksella. Toki niitä rikkoja ilmaantuu ajan myötä, mutta yllättävän vähän, ja niinhän niitä tulee lopulta myös kaivettuihin penkkeihin, jos ei jaksa kitkeä. En keksi negatiivisia puolia!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus