Siirry pääsisältöön

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa

Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä.

Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista. 

Orkideoja Paratiisikodissa

Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan hitaasti heti kukinnan jälkeen. Tuolloin lähdin miettimään tarkemmin orkideojen sijoittelua kodissamme. Länsi-ikkuna oli niille selvästi liian kuuma. Pohjoisen puolelle päästyään orkideat alkoivat viihtyä selvästi paremmin.

Suurin syy kuolemille löytyi kuitenkin jostain aivan muualta, kuin ikkunan ilmansuunnasta. Facebookin kasviryhmiä ja orkideakeskusteluja seuratessa selvisi, että orkideojen istutustapa oli muuttunut: jossain vaiheessa kasvin juurten keskelle oli alettu lähes poikkeuksetta sijoittaa kosteutta keräävä sieni tai turvepaakku, joka mädättää kasvin juuret ollessaan liian märkä liian pitkään. Omien orkideojen juuristoja kaivellessani löysin tällaisen sienen jokaisesta uudesta orkideasta. Juuret olivat huonossa kunnossa.

Orkideoja Paratiisikodissa

Samaisissa Facebookin keskusteluissa törmäsin myös aivan uudenlaiseen tapaan kasvattaa perhosorkideoja, eli orkidean vesikasvatukseen "varpaat vedessä" -tyylillä. Orkidean kasvualusta poistetaan siis kokonaan, kuten myös juuria mädättävä sieni. Orkidea sijoitetaan paljaine juurineen maljakkoon, jonka pohjalla pidetään aina sen verran vettä, että osa juurista yltää veteen. Tarkoitus ei ole hukuttaa orkideaa eikä kasvin tyvi saisi olla vedessä, vaan riittää, että juuret yltävät veteen.

Olin tähän asti aina kastellut orkideat upottamalla ne ruukkuineen veteen hetkeksi aikaa silloin tällöin, kun satuin muistamaan. Uskalsin kuitenkin kokeilla uutta kasvatustapaa alkuun muutamalla orkidealla. Kun kasvit eivät näyttäneet ainakaan kärsivän vesikasvatuksesta ollenkaan, rohkaistuin siirtämään aivan kaikki perhosorkideani veteen. Tätä kasvatustapaa on nyt takana yli vuosi ja vastoin kaikkia odotuksiani, yksi toisensa jälkeen nuo orkideat innostuvat kukkimaan yhä uudestaan ja uudestaan.

Orkidean juuret vedessä


Upottamiskasteluun verrattuna vesikasvatus on vielä hurjasti vaivattomampaa. En ole turhan tarkka veden määrän suhteen, vaan silmämääräisesti arvioin, että tarpeeksi suuri määrä juurista yltää veteen. Silloin tällöin parhaalla kasvukaudella lisään veteen orkidearavinnetta.Välillä unohdan tsekata vesitilanteen tarpeeksi usein ja orkideat pääsevät hetkellisesti kuivahtamaan. Se ei näytä kasveja häiritsevän, ellei olla keskellä parasta kukintaa, jolloin kukat saattavat kuivahtaa ennenaikaisesti. Yleisesti ottaen orkidea on niitä harvoja kasveja, jotka tuntuvat oikein nauttivan siitä, kun ne vaan pitkäksi aikaa unohtaa. Kun jälleen muistaa omistavansa orkideoja, uutta kasvua ja kukannuppuja onkin jo monesti näkyvissä.

Kevät herättää minussa aina tarpeen lähteä orkideakaupoille - tai sitten sen tekevät orkideoja myyvien kauppojen hurjat kevättarjoukset mainoksineen, mene ja tiedä. Olin sitten mainosten uhri tai vain intohimoinen orkideaharrastaja, niin tämäkään kevät ei ollut poikkeus. Viisi orkideaa kotiutui jälleen helmikuun lopussa.

Orkideoja Paratiisikodissa

Tällä kertaa olin niin uhkarohkea, että siirsin orkideat vesikasvatukseen heti niiden kotiuduttua. Vähän jännitti, miten kukinnalle käy, sillä yleensä olen odottanut kukinnan loppua ennen suurempia muutoksia. Kuukausi oston ja vesikasvatukseen siirron jälkeen kaikki orkideat näyttävät voivan melko hyvin. Muutaman kanssa tosin mokasin: en tajunnut kelien lämmenneen merkittävästi yhtäkkiä enkä hoksannut lisätä vettä ajoissa, joten muutamia nuppuja ja kukkia menetettiin tämän takia. Silti kukinnasta saadaan nauttia varmaan vielä kuukausia. Viime vuonna yksi uusi orkidea kukki tammikuusta heinäkuuhun - siinä jos missä sai vastinetta rahoilleen!

Jos orkidea tuntuu hankalalta kasvilta ja olet tähän mennessä onnistunut vain tappamaan jokaisen, suosittelen lämpimästi kokeilemaan vesikasvatusta. Voi olla, että yhtäkkiä sinunkin kotonasi on kokonainen orkideahuone.

Orkideoja Paratiisikodissa


Ohjeet perhosorkidean vesikasvatukseen

  1. Poista orkidea ostoruukustaan. Monesti tämä on helpointa, kun kastelet orkidean kunnolla ensin, sillä kuivat juuret katkeilevat herkästi eikä orkidea välttämättä lähte irti ahtaasta ruukustaan ilman kastelua.
  2. Poista kaikki kasvualusta orkideasta. Tässäkin apuna voi käyttää vettä, jos kaarnalastut ovat juuristossa liian tiukassa. Poista myös juurten keskeltä kasvin tyvestä mahdollisesti löytyvä turvepaakku tai sieni kokonaan.
  3. Aseta puhdistettu orkidea maljakkoon. Itse käytän lasisia maljakoita.
  4. Pidä pohjalla aina sen verran vettä, että muutama sentti juurista yltää veteen. Älä täytä koko maljakkoa vedellä.
Viime aikoina olen lorautellut vettä maljakkoon reippaammin, kun kevätaurinko kuivattaa kasveja niin vauhdilla

Onnea vesikasvatukseen!

-Paratiisikodin Maria


Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohje Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa! Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmuk

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker