Siirry pääsisältöön

Viherkasviharrastuksen aloittaminen: kuinka aktivoida oma viherpeukalo?

Toivepostaus - Kasvien hoidon ABC


Minulta kysellään nykyään jatkuvasti vinkkejä mitä erilaisimpien huonekasvien hoitoon. Joka kerta edelleen yllätyn näistä kysymyksistä, sillä en pidä itseäni mitenkään supertaiturina kasvien suhteen. Hankin ensimmäiset orkideani noin kahdeksan vuotta sitten, mutta mitään muita huonekasveja minulla ei ennen syksyä 2019 ollut. Olimme tuolloin asustelleet ensimmäisessä omassa kodissamme vajaat puoli vuotta ja ehtineet kesällä innostua täysillä puutarhanhoidosta. Puutarhakauden loputtua iski kipinä viherkasveilla sisustamiseen. Suunnilleen vuosi sitten, eli keväällä 2020, innostuin myös siemenkasvatuksesta. Nyt erilaisten hedelmien siemenistä kasvatettujen taimien, viherkasvien ja kesäkylvöjen yhteenlaskettu määrä pyörii luultavasti lähempänä 150 kappaletta.

Orkideoita löytyy Paratiisikodista yhteensä 12

Tähän mennessä olen luultavasti onnistunut tappamaan ainakin kolmasosan siitä kasvimäärästä, mitä olemme ostaneet. Eri aalloissa tulleet kasvien joukkokuolemat ovat ajaneet minut liittymään erilaisiin Facebookin kasviryhmiin, osallistumaan siellä keskusteluihin ja ennen kaikkea lukemaan erilaisista kasveista, kasvatusmenetelmistä, kasvualustoista ja kaikesta mahdollisesta kasveihin liittyvästä niin paljon, kuin ikinä vaan ehdin. Tietämystä siis karttuu koko ajan lisää, mutta en missään nimessä ole vielä mikään viherkasvikonkari. Yhden asian kuitenkin osaan: viherkasviharrastuksen aloittamisen. Seuraavaksi listaan asiat, jotka olisin itse toivonut tietäväni harrastusta aloitellessani.

Kultaköynnös on helppo kasvi aloittelijalle

Viherkasviharrastuksen aloittaminen: Do's and Don'ts

  • Do: Sääntö numero 1: Aloita. Osta se ensimmäinen viherkasvi, äläkä etukäteen tuomitse itseäsi huonoksi kasvien hoitajaksi. Minäkin tapoin teininä jopa kaksi kaktusta. Edelliset huonot kokemukset tekevät sinusta luultavasti paremman kasvien hoitajan, kunhan uskallat yrittää uudelleen.
  • Don't: Älä osta marketista ensimmäistä viherkasvia, joka näyttää kivalta. Se, että kasvia myydään vaikkapa Tokmannilla, ei tarkoita, että se olisi helppohoitoinen, pitkäikäinen huonekasvi. Viimeksi kyseisessä kaupassa asioidessani olin nappaamassa koriin kaksi huikean kaunista kasvia, mutta onneksi googletin ensin. Toista kuvailtiin äärimmäisen hankalaksi hoitaa Suomen talven kuivassa sisäilmassa, toista jopa maailman hankalimmaksi huonekasviksi.
  • Do: Googleta ennen ostoa. Opit nopeasti tunnistamaan sivustot, joilla erilaisten kasvien tarpeet on lueteltu lyhyesti ja ytimekkäästi. Suosin itse suomeksi googlettamista, sillä Suomen talven kuiva sisäilma on kasveille ihan erilainen koettelemus, kuin ne (monesti trooppiset) ilmasto-olosuhteet, joista kasvit ovat alunperin kotoisin. Suomenkielisiltä sivustoilta saat siis varmimmin oikeaa tietoa siitä, kuinka kasvia tulisi Suomessa hoitaa.
  • Don't: Älä yritä oppia kaikkea yksin, jos alku tuntuu hankalalta. Mene paikalliseen kukkakauppaan, jossa asiantuntevat myyjät osaavat neuvoa juuri sinun kotiisi sopivat viherkasvit. 
  • Do: Tunne kotisi. Selvitä, mihin ilmansuuntiin ikkunasi ovat, mihin kasveja olisi sisustuksen kannalta mahdollista laittaa ja jos mahdollista, niin ota selvää, millainen ilmankosteus kodissasi on. Näillä tiedoilla asiantunteva myyjä osaa jo suositella sinulle hyviä kasveja, tai jos haluat lähteä liikkeelle googleen luottaen, löydät sieltäkin tietoa kasvin valon ja kosteuden tarpeesta.
  • Don't: Älä osta kerralla koko kotia täyteen kasveja. Muuten seuraava Do muodostuu todella haastavaksi, vaikka sen ei tarvitse sitä olla. Maltti on valttia!
  • Do: Perehdy jokaisen kasvin hoito-ohjeeseen kunnolla. Tarvitseeko kasvi tasaisen kosteuden vai pitääkö sen antaa kunnolla kuivahtaa kasteluiden välissä / millaisessa kasvualustassa (esim. musta multa, viherkasvimulta, kaktusmulta) kasvi parhaiten viihtyy / tarvitseeko kasvi sumuttelua / kuinka usein ja millä lannoitteella kasvia lannoitetaan / minkä ilmansuunnan ikkunalle kasvi kannattaa sijoittaa vai viihtyykö se kauempana ikkunasta / millaisissa lämpöolosuhteissa kasvi viihtyy / jne. Esim. paahteesta kärsivää kasvia ei kannata sijoittaa eteläikkunalle eikä erityisen paljon kuivasta sisäilmasta kärsivää kasvia patterin yläpuolelle. Liity myös Facebookin viherkasviryhmiin. Ne ovat täynnä informaatiota niin tavallisista kasveista kuin harvinaisuuksistakin!
  • Don't: Älä liikakastele. Ihan sama, mitä kasvin hoito-ohjeissa sanotaan tasaisen kosteuden tarpeesta, varmista aina ennen kastelua, ettei kasvi ole liian märkä. Se hoituu parhaiten tökkäämällä sormi multaan. Hyvä yleissääntö on, että kasvia voi kastella, jos ensimmäiset pari senttiä mullasta on kuivaa. Yhtään kasvia en ole vielä onnistunut tappamaan kuivuuteen, mutta liikakasteluun ties kuinka monta.
  • Do: Jos kotonasi on jo viherkasveja, vie uudet kasvit aina vähintään ensimmäisiksi kahdeksi viikoksi toiseen huoneeseen karanteeniin. Valitettavan usein uusien kasvien mukana tulee tuholaisia, kuten esimerkiksi kilpikirvoja, villakilpikirvoja tai ripsiäisiä. Vältyt niiden leviämiseltä kaikkiin kasveihin parhaiten eristämällä uudet kasvit vanhoista, kunnes varmistut siitä, ettei lehdissä ja lehtihangoissa asu mitään ylimääräistä elämää.
  • Don't: Älä säikähdä tätä listaa! Parhaiten opit kokeilemalla. Tärkein on listan ensimmäinen Do: Aloita.
Kasvit tuovat sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta

Onnea kasviharrastuksen aloittamiseen!

-Paratiisikodin Maria
Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.

Kommentit

  1. Kiitos tästä! Itseäni kovasti tämä kasviharrastelu kiinnostaisi. Ikävä kyllä, minua ei luonnollisesti ole viherpeukaloksi luotu. Ehdottomasti aion nyt kiinnittää enemmän huomiota oikeanlaisiin kasvualustoihin ja muihin. Tässä oli hyviä vinkkejä.
    https://www.kaiwur.fi/viherrakentajille/mullat-kuorikatteet/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohje Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa! Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmuk

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä. Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista.  Orkideoja Paratiisikodissa Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker