Siirry pääsisältöön

Kylmästä lämpimään

Porvoo on meidän molempien kotikaupunki, jossa aikanaan tapasimme ja jonne yhdessä palasimme. Välissä kävimme kuitenkin kuuden vuoden reissun Oulussa opiskelemassa. Oulu on aivan huikea kaupunki. Kaikki palvelut toimivat, elämää riittää talvellakin juuri sopivasti pienempään kaupunkiin tottuneelle, lenkille pääsee vesistöjen varrelle upeisiin maisemiin ja onhan se ihanaa, kun talvi on oikeasti talvi. 

Kihlajaiskuva Oulun Ainolanpuistossa. Kuva: Julius Erkkonen

Olen moneen otteeseen sanonut, että voisin kuvitella asuvani Oulussa pidempäänkin, mutta vain, jos se olisi 600km etelämmässä. Porvoosta Ouluun lähtiessä tuli pienenä shokkina, että hanskat piti kaivaa esiin käyttöä varten jo elokuun lopussa ja sitä kylmää, märkää ja jopa lunta riittää lähes joka kevät pitkälle toukokuuhun asti. Kesät Oulussa olivat kyllä monesti aivan yhtä lämpimiä kuin täällä Porvoossakin, mutta huomattavasti lyhyempiä - kevään ja kesän tulo oli aina parista viikosta kuukauteen myöhässä verrattuna etelään ja syksyllä sisälle eristäytyminen alkoi paljon aikaisemmin. Valon suhteen etelän rytmi on myös itselle paljon miellyttävämpi. Tykkään tosi kovasti etelän pimenevistä kesäilloista ja toisaalta siitä, että talvella valoisa aika on edes himpun verran pidempi.

Kevät ja kerrattu tulppaani Columbus

Kerrostalossa asuessa talven pituus ei hurjasti haitannut, sillä sisällähän sitä nyhjättiin suurin osa ajasta joka tapauksessa. Nyt kuitenkin, kun olemme jo kahden kesän ajan päässeet nauttimaan omasta pihasta, ei tulisi enää mieleenkään muuttaa takaisin pohjoiseen. "Kesä" on täällä niin paljon pidempi. Tänä vuonna aloitettiin pihaelämä jo maalis-huhtikuun vaihteessa ja lokakuu on vielä myös ihan täysi puutarhakuukausi. Siis seitsemän kuukautta ulkoilmaelämää! Rakastan ihan jokaista hetkeä siitä. Elämä on niin paljon aktiivisempaa, kun pihalla riittää puuhattavaa yli puolet vuodesta.

Yli 300-vuotias Paavolan tammi, Lohjansaari

Pitkä kasvukausi tuo myös pihan kasvivalikoimaan paljon mahdollisuuksia lisää. Vaikka rakkaus luontoon on omalla kohdallani herännyt vasta nyt, kiinnitin jo Oulussa huomiota siihen, että esimerkiksi tammia ei näkynyt oikeastaan missään. Lämpimän kauden lyhyt kesto vaikeuttaa myös hyötykasviviljelyä. Olen seurannut Facebookin puutarharyhmiä, joissa ihmiset eri puolilta Suomea keräsivät esimerkiksi viimeisiä tomaatteja sisälle kypsymään pois pakkasten tieltä jo kuukausi sitten. Meillä täällä Porvoossa tomaatit kypsyvät edelleen taivasalla - juuri eilen keräsin taas aamulla ison kulhollisen kypsiä tomaatteja. Tuntuu myös hassulta nähdä kaupoissa jo myynnissä syyspihan kukkia, kun meillä kesäkukat kukoistavat edelleen ihan täysillä. 

Daalia lokakuussa 2020

Yhtä asiaa Oulusta kuitenkin ikävöin - lunta. Nuoruusvuosinani takapihaltamme alkavalla pururadalla oli vielä useimpina talvina hiihtolatu. Viime talvena pururata pysyi kuivana lähes koko talven ja sukset lojuivat käyttämättöminä autotallissa. Voi, kunpa saataisiin tänä talvena lunta edes hetkeksi.

-Paratiisikodin Maria

Löydät Paratiisikodin myös Instagramista ja Facebookista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin villapaita

Hani by Maria -neuleohje Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen Hani by Maria -neulemerkkini neuleohjeen! Nyt on hyvä aika laittaa puikot sauhuamaan ja etenkin lankatilaus laulamaan, sillä tässä maailman helpoimmassa villapaidassa käytetyt langat ovat parhaillaan lähes joka paikassa hyvässä alessa. Ei haittaa, vaikka olisit aloittelija - tämä villapaita neulotaan suurimmaksi osaksi vain yhtenä pitkänä pötkönä. Vähän kuin kaulahuivia neuloisi, ja siitä jos mistä on hyvä aloittaa! Ohjeistettuun lankamäärään suosittelen suhtautumaan hieman varauksella: tässä kävi nimittäin taas niin, että sekosin laskuissa kesken kaiken. Myös se, minkä pituiset hihat ja paitaosan haluat, vaikuttaa langan määrään - itse tykkään aivan ylipitkistä hihoista. Neule on ns. ylisuurta mallia, joten yksi koko käy useimmille. Tarvittaessa neuletta on kuitenkin äärimmäisen helppo pienentää tai suurentaa muokkaamalla paitaosan silmukoiden määrää, kunhan muistaa ottaa tämän sitten huomioon olkapäiden pääteltävien silmuk

Varpaat vedessä - Perhosorkidean vesikasvatus

Orkideoja Paratiisikodissa Orkideat ovat rakkaimpia kukkivia sisäkasvejani. Muistelen, että orkidea on kenties ollut ensimmäinen oma kasvini omassa kodissa. Noin kahdeksan vuotta sitten kotiutin lähimarketista valkoisen orkidean opiskelija-asuntoomme. Sen jälkeen meidän kodissamme ei ole ollut ainuttakaan orkideatonta hetkeä. Moni mieltää orkideat haastaviksi kasveiksi, mistä en voisi olla enempää eri mieltä. Ensimmäinen orkideani muutti monien uudempien toveriensa kanssa kuuden Oulussa asutun vuoden jälkeen vielä Porvooseenkin, vaikka en millään tapaa missään vaiheessa perehtynyt orkideojen hoitoon. Olin aivan satavarma siitä, että orkideoja on mahdotonta tappaa. Muutto ei kuitenkaan tehnyt orkideoille hyvää ja koska uudessa kodissa asettelin orkideat alkuun niille sopimattomille paikoille, taisin menettää suurimman osan Oulu-aikojen orkideoista.  Orkideoja Paratiisikodissa Uusien orkideojen oston jälkeen yllätyin negatiivisesti: yksi toisensa jälkeen ne näyttivät kärsivän ja kuolevan

Kukkapenkin perustus No dig -menetelmällä

 Lopeta kaivaminen - säästä aikaa ja vaivaa! Syksyllä 2021 kaivamalla tehty pionien istutusalue keväällä 2022 Vielä viime syksynä käytin loputtomasti aikaa uuden, valtavan istutusalueen kaivamiseen. Vaikka rakastan puutarhahommia, viikkokausien kaivamisessa alkoivat rajat tulla vastaan. Vasta, kun olin saanut viimeisetkin pionin juurakot maahan, sain toiselta pioniharrastajalta arvokkaan vinkin: ei tarvitse kaivaa. Käytä No dig -menetelmää. No dig -menetelmästä löytyy varmasti paljon asianmukaisempaakin tietoa, kuin mitä itse pikaisella googletuksella kärsimättömyyksissäni saavutin, mutta tässä tulee ohjeet omaan versiooni, jossa kukkapenkki perustetaan kaivamatta nurmikon päälle. Ohjeiden jälkeen löydät vaihekuvat uusimman istutusalueeni perustamisesta. Näin perustat kukkapenkin No dig -menetelmää käyttäen Leikkaa nurmikko istutusalueelta lyhyeksi. Levitä pahvia tai paperia hieman isommalle alueelle, kuin mitä toivot tulevan kukkapenkkisi kattavan. Esimerkiksi sanomalehti paksuina ker